Arabanıza Kış Bakımında Neler Yapmalısınız?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıSinan Auto

Arabanıza Kış Bakımında Neler Yapmalısınız?

Kış ayları yaklaşırken arabanızda kontrol etmeniz gerekenler nelerdir ?

Kış ayları yaklaşırken arabanızın ne kadar bakımlı olduğu son derece önemli bir konudur. Soğuk ve karlı havalarda ya da şiddetli yağmurlarda yolda kalmamak için aracınızın bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız, değişmesi gereken parçaları zamanında değiştirmeniz faydanıza olacaktır. Peki, bu değişimler tam olarak nelerdir merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre.



Antifriz değişimi ve eklenmesi

Motor soğutma sıvısının içerisinde belirli miktarda antifriz bulunmaktadır. Antifriz: motor soğutma sıvısının içinde bulunan ve radyatörde biriken suyun donmasını önleyen kimyasal bir maddedir. Antifriz eksikliğinde motor soğutma suyu donabilir ve motorunuz kalıcı hasarlar görebilir. Bunu önlemek için hava durumuna göre antifriz miktarı ayarlanmalı gerekirse eklenmelidir. Burada unutulmaması gereken nokta motor suyu yerine tamamen antifriz eklemenin de yanlış olduğudur. Mutlaka suyla karışım yapılmalıdır.

Cam Sileceklerinin Kontrol Edilmesi

Yağmurlu ve karlı havaların vazgeçilmez ekipmanlarından biriside cam silecekleridir. Bakımları doğru yapılmayan ve zamanında değiştirilmeyen cam silecekleri sürüş güvenliğini tehlikeye sokacaktır. Eskiyen cam sileceği set olarak kış gelmeden mutlaka değiştirilmelidir. Ayrıca cam silecek fıskiyelerin de açıları doğru ayarlanmalıdır ve cam silecek suyuna da donmalara karşı antifriz karıştırılmalıdır. Yapılan bazı araştırmalara göre görüş açısının bozukluğundan dolayı kaynaklanan trafik kazalarının sayısı son yıllarda artmaktadır. Bundan dolayı yapacağınız bu işlemler sürüş güvenliğiniz açısından önemlidir.

Lastiklerin Kontrol Edilmesi

Güvenli ve sağlıklı bir sürüşün hiç şüphesiz en önemli kriteri lastiklerdir. Aşınmış ya da yamalı lastikler mevsimsel değişikliklerde sorun çıkarabilmektedir. Yağmurlu ve karlı havalarda yoldaki suyun ve karın doğru şekilde lastik kanallarından geçmesi için, lastiklerin yeni ve hasarsız olması son derece önemlidir. Ayrıca lastiklerin tıpkı yiyecekler gibi son kullanma tarihleri vardır. Bu son kullanma tarihinden sonra lastikler hamur kalitesini ve özelliğini kaybeder. Buna bağlı olarak yol tutuşu ve fren performansı olumsuz etkilenir. Her lastik ortalama 40 bin kilometrede bir değiştirilmelidir. Eğer son kullanma tarihi bittikten sonra bile bu kilometreye ulaşmadıysanız lastiklerinizi yine de değiştirmelisiniz.

Kayış seti kontrol edilmeli

Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak maddelerin genleşmesi normaldir. Arabanızda bulunan triger kayışı, v kayışı ve vantilatör kayışı kontrol edilmelidir. Bu kayışlar mevsimsel geçişlerde genleşip esneyebilirler. Bu durumda doğru gerilmeyen kayış kopabilir. Bu duruda arabanızın motoru daha büyük mekanik hasar görebilir.

Ateşleme Sistemi Kontrol Edilmeli

Yanma odalarında iyi bir yanma gerçekleşmesi için buji, buji kabloları ve distribütörün doğru çalışması gerekmektedir. Özellikle soğuk havalarda iyi bir ateşleme yapmayan buji yolda kalmanıza sebep olacaktır.

Periyodik bakımlarınızı yaptırın

Kış ayları gelmeden yağ filtresi, hava filtresi, yakıt filtresi ve yeni yağdan oluşan periyodik bakım parçalarını değiştirin. Sağlıklı filtreleme yapmayan ve eski yağı olan bir aracın yolda kalma ihtimali yüksektir. Ayrıca motor yağı sık sık kontrol edilmelidir. Özellikle soğuk havalarda motor yağı özelliğini çok çabuk kaybedecektir. Bundan dolayı kontroller aksatılmamalıdır.

Isıtma Sistemini Gözden Geçirin

Özellikle yaz ayından kış aylarına geçerken polen filtresi ve havalandırma sistemi fazla kullanılacağından zarar görmüş ya da fazlasıyla kirlenmiş olabilir. Doğru çalışmayan ısıtma sistemi camların buğulanmasına neden olacaktır. Bundan dolayı görüş açınız bozulacak ve sürüş güvenliğiniz tehlikeye düşecektir.

Bagajınızda doğru ekipmanları bulundurun

Çekme halatı, takoz, zincir ve reflektör gibi malzemelerin bagajınızda bulunması olası bir yolda kalma durumunda işinize yarayacaktır. Ayrıca ilk yardım çantası ve yangın tüpü de sık sık kontrol edilmelidir.

SÜRÜŞ TARZINIZI GÖZDEN GEÇİRİN

Sürüş güvenliğini tehlikeye düşürebilecek sürüş tarzından kaçınmanız gerekecektir. Buzlu ve karlı havalarda yüksek sürat yapmaktan kaçının. Bu tarz bir kullanım hem sizi hem de çevrenizdekileri tehlikeye atacaktır. Ayrıca takip mesafenizi iyi ayarlayın. Kuru havalara göre karlı ve buzlu havalarda fren mesafesi nereyse 2 katından daha fazladır. Bunu göz önünde bulundurarak araç kullanmanız sizin faydanıza olacaktır.

bottom of page