Otomobil Motor Sıvıları Ve Görevleri
top of page
  • Yazarın fotoğrafıSinan Auto

Otomobil Motor Sıvıları Ve Görevleri


Otomobillerin birer makine olduğunu düşündüğümüzde çalışması için bir enerji kaynağına sahip olması gerektiği gerçeğini de unutmamak gerekiyor. Çalışan birçok parçanın sürtünmeye bağlı olarak aşınabileceğinden dolayı yıpranmaları ve zamanla bozulmaları söz konusu olabilmektedir. İşte burada devreye giren otomobil sıvıları bu aşınmaları en aza indirgeyerek daha uzun süreli kullanımlara imkân tanımaktadır. Peki, nedir bu motor sıvıları? Kullanıldıkları yere göre parçaya nasıl bir yarar sağlar?

MOTOR YAĞI

Otomobil sıvıları arasında en önemli parçaların başında gelmektedir. Her periyodik bakımda mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir. Motor yağı kirlenmesi durumunda motor aksamında çok büyük problemler çıkabilmektedir. Motor yağı; piston ve piston gömlekleri arasındaki sürtünmeyi en aza indirmek için kullanılan bir sıvıdır. Dünyada ünlü yağ üreticileri her geçen gün gelişen motor teknolojilerine göre yağ üretmektedir. Motor yağ viskozitesi otomobilin kilometresine göre değişebilmektedir. Yüksek kilometreye sahip olan araçlarda(100.000 ve üzeri) 10-40 motor yağı kullanılırken, düşük kilometreli araçlarda(100.000 km altı) 5-30 viskozitesine sahip yağlar tercih edilmektedir. Özellikle partikül filtresine sahip otomobillerde ise motor yağ değişimi yapılırken buna uygun özel seri yağlar seçilmelidir. Sinan Auto Peugeot Citroen Servisi motor Yağı değişim işlemleri yapılırken aracınız için en doğru motor yağları kullanılmaktadır.


MOTOR YAĞININ ZAMANINDA DEĞİŞTİRİLMEMESİNİN SONUÇLARI

– Eskimiş motor yağı özelliğini kaybedeceğinden sürtünme oranı artacaktır.

– Motor Performansı olumsuz etkilenecektir.

– Zaman içerisinde yağ oranının azalması pistonların çalışma düzenini bozacaktır.

– Sürtünmenin artmasına bağlı olarak yakıt tüketimi artacaktır.

– Son olarak ise motor ömrü kısalacak ve arıza riski artacaktır.


FREN HİDROLİK YAĞI

Fren hidrolik yağı, fren sistemin en önemli parçalarının başında gelmektedir. Fren hidrolik yağı değişimi bilinenin aksine zaman zaman yapılması gerekmektedir. Bu süre kullanılmasa bile maksimum 2 yıl olmalıdır. Fren hidrolik yağının görevi ise frene basıldığı anda başlamaktadır. Fren pedalında basıldıktan sonra fren merkezi basınçlı bir şekilde hidrolik yağını disklerin üzerinde bulunan merkeze yollamaktadır. Burada oluşan baskı kuvveti fren balataları sayesinde disklere iletilmekte ve araç yavaşlamaktadır. Fren hidrolik yağı azalması ve eskimesi olası bazı problemlere doğurabilmektedir.

-Fren hidrolik yağı azalması fren sisteminin doğru çalışmamasına sebep olur

-Fren hidrolik yağı değiştirilmemesi ise kaynama denilen yağ bozulmasına sebep olup fren sisteminin çalışmamasına sebep olabilmektedir.

– Fazla fren hidrolik yağı ise hazneden taşma ya da başka bir problem yaratabilmektedir.

Fren hidrolik yağı değişimi yapılması, fren diski değişimi ve fren balatası değişimi süresi üzerinde doğrudan etkilidir.


ANTİFRİZ

Motor sıvıları içerisinde en önemli sıvılardan birisidir. Özellikle kış aylarında motor soğutma sıvısının donmasını önleyici görevi olan bu antifriz, aynı zamanda sıvının hızlı buharlaşmasını da engellemektedir. Motor antifrizi havanın durumuna göre farklı miktarlarda eklemek gerekmektedir. Antifriz değişimi ve eklenmesi Sinan Auto Peugeot & Citroen Servisi’nde yapılabilmektedir. Antifriz eksikliği veya konulmaması durumunda bazı sorunlar çıkacaktır:

-Motor suyunun donması sonucunda motorun kullanılamaz hale gelmesi

-Motor soğutma suyunun doğru şekilde görevini yerine getirememesi

Gibi problemler Antifriz eklenmediği takdirde ortaya çıkmaktadır.


SİLECEK SUYU

Basit gibi görünse de aslında birçok kişi tarafından hatalı sıvı eklenmesi yapılmaktadır. Bu çoğu zaman temiz olmayan su eklenmesi ve su haznesine sıvı deterjan konmasıdır. Sıvı deterjan veya herhangi bir başka kimyasal madde köpürmeye sebep olacağından cam silecek suyunu püskürten motor kullanılamaz hale gelecektir. Bundan dolayı cam silecek suları tercih edilmeli ve cam silecek suyu haznesi boş bırakılmamalıdır.


Direksiyon hidroliği, hidrolik direksiyonu bulunan yeni nesil otomobillerde direksiyon sıvısı bulunmaktadır. Bir pompa yardımıyla direksiyonun dönmesi yağ tahrikiyle desteklenir. Böylelikle normalden daha hafif bir direksiyon ağırlığına sahip olursunuz. Direksiyon hidrolik sıvısı sürekli kontrol edilmeli ve eksik olması durumunda tamamlanmalıdır. Direksiyon hidrolik yağı eksikliğinde ise, direksiyon eskisinden daha ağır olacak ve dönüş turları zorlaşacaktır. Sinan Auto Peugeot & Citroen Servisi’nde direksiyon hidrolik yağı değişimleri yapılabilmektedir.

bottom of page