Yarı Otomatik Vites Nedir ? Nasıl Çalışır ?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıSinan Auto

Yarı Otomatik Vites Nedir ? Nasıl Çalışır ?



Yarı otomatik vites nedir ? Bir aracın yarı otomatik vites olduğu nasıl anlaşılır ve yarı otomatik vites arızaları hakkında merak edilenleri sizler için hazırladık. Sinan Auto Peugeot & Citroen Servisi olarak sizleri bilgilendirmeye devam ediyoruz.

Yarı Otomatik Vites Nedir ?

Şanzıman yapısı itibari ile manuel vites kutusunun geliştirilmiş haline yarı otomatik vites diyebiliriz. Yani manuel şanzıman üzerine bazı elektronik aksamlar eklenerek vites değiştirme işlemini kendisi yapar hale getirilmiştir. Bunun sonucunda kullanıcıya otomatik vites konforunda seyahat etmesi sağlandı. Aslında yarı otomatik vitesli araçların bir çoğu özünde manuel vites kutusuna sahiptir. Bunların içinde Dsg’den tutun da Edc’lere kadar hepsi yukarıda anlattığımız özellikleri taşımaktadır.

Yarı Otomatik Vitesin Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir ?

Avantajlarından bahsetmek gerekirse aslında burada kullanıcı tarafında çok belirgin avantajı yok, fakat üretici firmalar tarafında maliyet açısından tam otomatik vitesli araca göre daha uygun fiyatlara mal olmaktadır. Bundan dolayı yeni nesil çıkan araçların özellikle dizel motorlu olanlar yarı otomatik vites kutusuna sahiptir.

Dezavantajları ise özellikle 2005 ve sonrası yıllardaki yarı otomatik vitesli araçlar vites geçişlerini kullanıcıya hissettirmektedir. Bir diğer dezavantajı ise yokuşlarda geri kaydırma sorununun olmasıdır. Yeni nesil üretilen araçların çoğunda yokuş kalkış desteği olduğu için bu sorun ortadan kalkmıştır. Özellikle 2005 ve üstü modellerde yarı otomatik vites alacaklar için, yokuşlarda kaydırma yapıp yapmadığını öğrenmesini tavsiye ederiz.

Yarı Otomatik Vites Arızaları Nedir ?

Genelde vites robotu ve debriyaj kavrama arızası vermektedir. Kavrama aslına bakarsanız baskı balata setidir. Bunlar yarı otomatik viteste en fazla arıza yapan parçalardır. Bazı markalarda bilinen meşhur arızalar vardır. Mesela Dsg şanzımanlarda ”Mekatronik” arızası, bazı markalarda Edc arızası gibi arızalar baş göstermektedir. Yarı otomatik vites arızaları ve çözümleri için bize ulaşabilirsiniz.

bottom of page