Arabanıza Bahar Bakımı Yaptırdınız mı?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıSinan Auto

Arabanıza Bahar Bakımı Yaptırdınız mı?



Havaların ısınmasıyla birlikte doğada olan bazı değişimler otomobillerimize de yansımış durumda. Özellikle trafikte halen kış lastiği ile seyahat eden birçok kullanıcı varken, bahar aylarının gelmesiyle birlikte arabasına bahar bakımı yaptıran birçok sürücü de mevcut. Peki, nedir bu bahar bakımları? Havaların ısınmasıyla otomobillerde ne tür bakımlar yapılması gerekli? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık…

Kış lastiklerini mutlaka değiştirin

Kış lastiği değişimi, özellikle havaların ısınmasıyla birlikte son derece önemli hala gelmiş durumda. Daha kalın dişlere sahip olmasından dolayı, kış lastikleri kuru zeminlerde daha fazla sürtünmeye sebep olacaktır. Bu da otomobilin yakıt tüketimi ve çekiş performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Havaların ısınmasıyla birlikte kış lastiği değişimi işlemi yapılması gereklidir. Bunun için yazlık lastiklere geçilmeli, yeni lastiğiniz yoksa bir takım yeni lastik edinmelisiniz. Lastik seçimi yaparken de orijinal oto yedek parça satan firmalardan temin edilen lastikler, kalite ve orijinallik açısından doğru bir seçim olacaktır. Ayrıca sökmüş olduğunuz kış lastiklerini nemsiz, güneş görmeyen bir yerde battaniye benzeri bir kumaşa sararak saklamak, lastiklerin uzun ömürlü olması için doğru bir seçim olacaktır.

Hava filtresi temizliği ve polen filtresi temizliği mutlaka yapılmalıdır

Hava filtresi temizliği, mevsimsel geçişlerde son derece önem taşımaktadır. Kış aylarında iyice dolan ve gözenekleri tıkanan hava filtresi, yenisiyle değiştirilmelidir. Ancak periyodik bakım zamanı öncesi bir değişim yapmak istemiyorsanız, basınçlı hava yardımıyla temizliğinin yapılması gözeneklerin açılmasını sağlayacaktır. Hava filtresi değişimi ise, orijinal oto yedek parça kullanılarak yapılmalıdır. Kaliteli markaların hava filtresini seçmek, bahar aylarında otomobilinizi mevsimsel değişikliklere bağlı olan polen, toz ve çeşitli partiküllerden daha iyi koruyacaktır. Polen filtresi temizliği yapılırken yine basınçlı hava kullanılabilir. Ancak uygun fiyatlı bir parça olduğundan, polen filtresi değişimi yapılması çok daha mantıklı bir yaklaşım olacaktır. Değişim yapılırken, ister oto servis, ister sanayide herhangi bir iş yeri olsun, mutlaka orijinal oto yedek parça kullanımına dikkat edilmelidir. Kalitesiz bir polen filtresi, otomobilin içerisinde kötü kokulara neden olabilmekte, alerjisi olan sürücüleri rahatsız edebilmektedir.

Motor yağı değişimi ve yağ filtresi değişimi yaptırın

Motor yağı değişimi, mevsimsel geçişlerde ve periyodik bakım yapılırken mutlaka yapılmalıdır. Isınan ve soğuyan hava, motor yağı yapısında bozulmalara neden olabilmektedir. Bundan dolayı bahar bakımı yapılırken mutlaka değişimi yapılmalıdır. Günümüzde artık motor yağı fiyatları uygun seviyelerde olduğundan Castrol, Shell, Mobil 1 gibi markaların yağları, kaliteli ve birinci sınıf yağlar arasında gösterilmektedir ve bu markaların kullanılması tavsiye edilmektedir. Yağ filtresi değişimi de motor yağının süzülmesi için önemli bir parçadır. Her bakımda mutlaka değiştirilmesi gereken motor yağı filtresi, motor yağının değiştirilmesiyle birlikte senkronize olarak yenilenmelidir.

Motor sıvılarının değişimi

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, kıştan kalma olan bazı sıvılarda eksilmeler olabilmektedir. Bunlar fren hidrolik yağı, antifriz, direksiyon hidrolik yağı, gibi sıvılardır. Bu sıvılar zaman içerisinde eksilebilmekte ve araba bahar bakımı yapılırken mutlaka değiştirilmelidir. Bunların dışında silecek suları de mevsimsel geçişlerde yenilenmelidir. Kışın silecek suyu çok sık kullanılırken, genellikle tamamlanmamasından dolayı silecek motoru yanmasına sebebiyet vermektedir.

Ön düzen ve amortisör kontrolleri

Otomobilinizin ön düzeni ve amortisörleri de kışın daha fazla yıpranabilmektedir. Özellikle Türkiye’de kışın yolların çok fazla bozulması, amortisör ve ön düzeni çok fazla etkilemektedir. Amortisör bakımları ve ön düzen bakımları yapıldıktan sonra gerekiyorsa amortisör değişimi veya ön düzen parça değişimi yapılmalıdır.



bottom of page