Arabalar Neden Yağ Yakar ?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıSinan Auto

Arabalar Neden Yağ Yakar ?



Bu blog köşemizde arabalar neden yağ yakar, yada neden yağ eksiltir? Bundan bahsetmek istiyoruz. Aracınızın yağ eksiltmesi sizin için ciddi bir sorun teşkil edebileceği gibi satın almak istediğiniz aracıda yağ yakıp yakmadığını önceden anlayarak ciddi motor maliyetlerinin önüne geçmenize yardımcı olmak istiyoruz.

Arabalar Neden Yağ Eksiltir ?

Bir aracın motor yağ eksiltmesi sorunu bir kaç motor parçasından kaynaklı olabilir, fakat sebeplerine geldiğinizde motorun yağ yakması birden fazla sebepten olabilir. O yüzden sizde aracınızı kullanırken bu sorunlarla karşılaşmamak için aracınıza özen göstermenizde fayda var. Aşağıda maddeler halinde aracınızın motor yağ eksiltme sebeplerini göreceksiniz.

Yağ Eksiltme Sebepleri :

  • Yanlış motor yağı tercihi : Yanlış motor yağı tercihi segmanlara zara verir ve sızdırmazlık özelliğini kaybedebilir

  • Aracın devamlı ağır hararet yapması : Hararet yapan araçlarda segman kilitlenmesi olabiliyor ve motor yağını sızdırmadığı için yanma odasına kaçırabiliyor.

  • Motor yağı değişim süresi uzaması : Motor yağı değişim süresi uzaması da yine segmanlarda sorun yaratabiliyor.

  • Subap kayıtları ve subap lastikleri aşınması : Subap kayıtlarının aşınması aracı durdurduğunuzda subapların etrafındaki yağı yanma odasına inmesi ile aracın yağ yakmasına sebep olabilir

  • Pistonların aşınması : Pistonlarda yine aşırı hararet ve yağsız kullanmaktan dolayı aşınabiliyor ve segmanlar yeterince görevini göremediği için araç yağ yakabiliyor.

  • Segmanların aşınması : Segmanlarda pistonun üzerinde olduğu için pistona gelebilecek her türlü zarar segmanlarıda direkt olarak etkileyecektir. Bu gibi sebeplerden dolayı aracınızı yağ eksiltmektedir.


Yağ Yakan Aracın Duman Rengi Ne Olur ?

Yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı yanma odasına giden motor yağı, yakıt hava karışımının içine girerek yanar ve egzozdan mavi duman olarak atılır. Bir araç çalışır durumda gaz verdiğinizde siyah yoğun mavi renk duman atıyor ise o araç yağ yakıyor anlamına gelir. Bunun sebeplerinin araştırılması gerekir. Bazı zamanlarda özellikle yeni nesil araçlarda Turbo arızasından dolayı da mavi duman attığı bilinmektedir. Yani bir araç mavi duman atıyorsa yağ yakıyor anlamına gelir, fakat motorda sorun olup olmadığı ancak bir takım kontrol ve testlerden sonra kesin karar verilebilir. Sinan Auto Peugeot & Citroen Servisi‘nde aracınızın motor testini yaptırarak yağ yakıp yakmadığını tespit edebiliyoruz.



bottom of page